Cum se montează tabloul electric

Astăzi dispozitivele electrice au devenit o parte indispensabilă a vieții moderne. Cu toate acestea, abundența aparatelor de uz casnic poate duce la o serie de probleme.

Problema principală este sarcina mare pe rețeaua electrică. La rândul său, aceasta reduce semnificativ protecția împotriva incendiilor. Pentru a reduce sarcina, este necesar să organizezi controlul dispozitivelor electrice separat. Pentru a face acest lucru, este necesara instalarea unui tablou electric. In continuare vei afla cum sa il montezi corect si de ce materiale vei avea nevoie.

1. Pregătește materialele și întrerupe curentul

Tabloul de siguranță are rolul de distribuție a energiei electrice și de întrerupere a circuitului. În același timp, trebuie să conțină module de protecție împotriva avariilor de la nivelul circuitelor electrice. Tabloul poate fi încastrat sau aplicat în relief, iar carcasa și ușa acestuia trebuie să aibă împământare.

De asemenea, stabilește necesarul de materiale, precum siguranțe automate, paratrăsnet, întrerupătoare și accesorii. Întrerupe alimentarea cu energie electrică în locuință și folosește unelte cu mânere izolate, cum ar fi șurubelnițe și clește de tăiat sau de dezizolat cabluri.

2. Etichetează și grupează liniile de alimentare electrică

Liniile de alimentare electrică aduse la tablou trebuie etichetate, astfel încât să nu existe confuzii și să fie distribuite greșit. Așadar, fiecare grup de consum ocupă un segment separat din tabloul electric: un segment de iluminare, prizele electrice obișnuite dintr-o cameră sau dintr-un segment, prizele care suportă mai mulți amperi – în cazul aragazului electric, plitei de gătit, mașinii de spălat ș.a.

3. Montează carcasa și siguranțele automate

Carcasa se montează ușor, cu o mașină de găurit și de înșurubat sau cu o șurubelniță. Toate elementele sunt instalate pe șine metalice DIN, dispuse pe un rând sau pe mai multe. Primul dispozitiv montat ar trebui să fie modulul paratrăsnetului, pentru siguranță electrică sporită.

Pentru fiecare grup de consum se montează câte o siguranță: iluminat – 10A, prize obișnuite – 16A, electrocasnice cu un consum mare de curent (mașină de spălat vase, boilere electrice etc.) – 20A, cuptor sau plită electrică – 32A. Mai mult, instalează câte cel puțin două siguranțe bipolare pentru o suprafață de 35 de metri pătrați și câte o siguranță automată diferențială de 30mA la începutul fiecărui segment al panoului electric. Sigurante automate vei găsi la DiversMarket.ro.

4. Racordează circuitele

Racordarea siguranțelor se poate face cu ajutorul baretelor de conexiune sau aloe conectori și al unei șurubelnițe. Tabloul de siguranță are două borne electrice, fază și nul, precum și o bornă de împământare. Se conectează firele care vin de la grupurile de consum cu siguranțele aferente și se face împământarea.

5. Instalează panoul frontal și pune tabloul în funcțiune

Montează panoul frontal și ușa tabloului, precum și apărători pentru zonele rămase libere de pe fiecare șină, dacă este cazul. De asemenea, este recomandată marcarea modulelor cu etichete. Restabilește alimentarea cu energie electrică a locuinței și ridică manetele automate ale siguranțelor, pentru a cupla circuitele electrice din tablou. Ultimul pas este să verifici dacă funcționează grupurile de consum.

Apelează numai la persoane autorizate, care pot monta un tablou electric în deplină siguranță. În plus, acestea pot oferi garanție pentru calitatea lucrării efectuate și remedia orice problemă apărută. De asemenea, la DiversMarket.ro vei găsi toate materialele si uneltele necesare pentru montarea instalației electrice.

Lasă un comentariu